Tom Yum Çorbası Tarifi

Fotoğraf Pexels

Raccacoonie
Raccacoonie
1 dakikalık okuma

Kategoriler

Etiketler

Tom Yum, Tayland mutfağının en sevilen çorbalarından biridir. Ekşi, baharatlı ve aromatik lezzetiyle bilinen bu çorba; limon otu, kaffir lime yaprakları, galangal, acı biber ve karides gibi malzemelerle hazırlanır. Tayland mutfağının dengeli tatlarını yansıtan bu çorba, hem bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri hem de ferahlatıcı etkisiyle dünya çapında popülerdir.

Geleneksel olarak Tom Yum çorbası, genellikle karides (Tom Yum Goong) veya tavuk ile hazırlanır. Ancak mantar veya tofu kullanarak vejetaryen versiyonu da yapılabilir. Çorbanın kendine has ekşi tadı, limon suyu ve balık sosu gibi malzemelerle sağlanır. Evde kolayca hazırlanabilen bu çorba, soğuk havalarda içinizi ısıtacak harika bir seçenektir.

Malzemeler:

  • 10 adet karides (ayıklanmış)
  • 4 su bardağı su veya tavuk suyu
  • 2 adet limon otu (ezilip doğranmış)
  • 3-4 adet kaffir lime yaprağı
  • 1 adet galangal (veya zencefil, ince dilimlenmiş)
  • 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2-3 adet kurutulmuş acı biber
  • 200 gr mantar (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı balık sosu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber ezmesi (nam prik pao)
  • Taze kişniş ve yeşil soğan (süsleme için)

Yapılışı:

  1. Bir tencereye suyu veya tavuk suyunu alın ve kaynatın. Limon otu, kaffir lime yaprakları, galangal, sarımsak ve kurutulmuş acı biberleri ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika kaynatın.
  2. Mantarları ekleyip birkaç dakika pişirin. Ardından karidesleri ekleyin ve 3-4 dakika kadar karidesler pembeleşene kadar pişirin.
  3. Balık sosu, limon suyu, şeker ve kırmızı biber ezmesini ekleyerek karıştırın. 2 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
  4. Üzerine doğranmış taze kişniş ve yeşil soğan serperek sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!